Det blev ett möte med samtal om musikens betydelse i livet då Jan Lindell, Byalagets ordf, och musiklegendaren Ingmar Nordström träffades i Ingmars sommarhus i Åhus.

Nordström&Lindell

Egentligen var huvudsyftet att planera för Ingmars medverkan i den kommande bryggdansen i Västra Näs, nu på torsdag kväll den 27:e.

 

Dansbandskungen, virtuosen, legendaren – epiteten med direkt anspegling på musiken är många för Ingmar Nordström. Det finns egentligen bara ett enda som avviker och det är ’tvålpojken’. Det fick Ingmar då han som 14-åring jobbade som intvålare av gubbar inför rakning på en frisersalong. Efter bara en vecka på det jobbet insåg han sitt felsteg och sedan blev det musiken.

 

Ingmar blev elev i militärmusiken, först i Kristianstad och senare i Växjö och han steg i graderna tills han pensionerades med kaptens grad. Dessförinnan dubbelarbetade han under åtskilliga år med dansbandet Ingmar Nordströms, som han bildade 1955. Orkstern blev legendarisk och spelade under mer än 35 år. Det var en ren blåsorkester och Ingmars huvudinstrument var saxofon men också klarinett.

 

Jan, som också kallas ’Jotte’, å sin sida blev aldrig någon dansbandskung även om han medverkade i c:a 300 föreställningar (från Falsterbo i söder till Haparanda i norr) av teaterpjäsen om Sven Klangs Kvintett som handlar just om ett dansband på 70-talet.

 

Musiken för Ingmar såväl som för Jan har varit och är fortfarande en mycket väsentlig del av livet. Musikens roll kan beskrivas på många olika sätt. För dom båda är musik att ha roligt. Ingmar spelar ofta, ja faktiskt dagligen, och orsaken är just att han tycker det är så himla roligt. Han kan fortfarande efter alla år helt enkelt inte låta bli att spela.

 

På bryggdansen kommer Ingmar att berätta minnen. Saxofonen finns med i bagaget och det påföljande discot är tillägnat Ingmar Nordströms musik. The Elephant Song och In The Mood kommer säkert att klinga ut över Sölvesborgsviken i sommarkvällen.