KOJ-SKOJ MED BARNEN

Inge tog en vända till XL-byggs virkescontainer (efter klartecken från Urban), Arne bjöd på en åktur med traktorn för att hitta bästa träd för kojbygget, Anita tog utspisningen på sin lott, Åke blev händige Harry med hammare och skruvdragare och Lina befodrades till överstinnan för glasmästeriet. Full fart redan 12.00 för lång dags färd mot natt väntade.

Först inspirations- och inspektionsbesök till Jans kojor på Västranäsvägen. Vi fick nästan slita bort dom mest entusiastiska barnen, så nog fick vi bevis för kojlekens kraft. Men vidare till Arnes glänta.

En alldeles perfekt plats vid infarten till byn väntade, och byggandet tog fart direkt. EN koja hade vi tänkt oss, men direkt uppstod spontant koja TVÅ av byggsugna. En härligt skapande stämning uppstod. Så när Anita annoncerade varmkorv gick man nästan motvilligt till paus. Men väl på plats smakade allt bra och byggandet kom snart igång igen.

Framåt 17-snåret uppstod en intensiv målarkrets kring Linas färgburkar. Glaslyktor skulle framställas för att hängas i träden. P.g.a brandrisken fick vi använda batterilampor.

Kojorna stod till slut färdiga,dvs virket började ta slut och barnen hade redan tagit dom i besittning. Alla frågade oroligt om vi måste riva kojorna, men snälle Arne lovade att dom skulle få stå kvar ett tag till. Ett mycket populärt besked.

Och så återstod finalen på kvällen. När skymningen tilltog fick vi besök av skräckhistorieberättaren, skådespelaren Magnus Rosén. Av den kompakta tystnaden att döma lyckades han fånga det unga gardets uppmärksamhet. En lång dag var till ända, och i den krävande värmen var vi många som avslutade dagen med ett svalkande dopp i det 25-gradiga vattnet. En värdig avslutning på vår sommarsatsning Västra Näs och barnen x 4.

En heldagskväll med Koj-Jan

text Jan L.